De zonnegroet deel 1: oorsprong

Achtergronden

door Hilke

De Hatha Yoga versie van de zonnegroet of Surya Namaskar (de Sanskriet naam) is een serie van twaalf houdingen. Deze serie wordt ononderbroken, als opvolgende houdingen, bewegend uitgevoerd. Iedere houding van de zonnegroet valt samen met een in- of uitademing, alleen bij de plank wordt de adem even vastgehouden. Een volledige ronde van de zonnegroet bestaat uit twee series van twaalf houdingen, één voor de rechterkant en daarna voor de linkerkant van het lichaam. De zonnegroet werkt eigenlijk voor iedereen omdat het de flexibiliteit en de versterking van het lichaam snel verbetert.

klik hier voor ons blogartikel om stap voor stap de zonnegroet te leren.

Je kunt de zonnegroet in de ochtend bij zonsopkomst doen als je dat wilt, als voorbereiding voor de rest van je oefening, of als oefening in zichzelf. Maar de zonnegroet kan eigenlijk op elk moment van de dag. Het doel kan dan zijn om het lichaam te activeren ter voorbereiding op allerlei andere asana’s. Om deze reden zit de zonnegroet vaak in het begin van een actieve yogales. De twaalf houdingen zijn oefeningen die zorgen voor flexibiliteit en kracht in je hele lichaam.

De zonnegroet heeft veel voordelen voor je fysieke lichaam. Het helpt je lichaam op te warmen, bereidt de spieren en gewrichten voor, verbetert de bloedstroom, verhoogt de warmte in het lichaam (wat helpt om blessures te voorkomen), verbetert de flexibiliteit, en verbindt je met je adem. De twaalf houdingen zijn goed gestructureerd door van achteroverbuigen naar vooroverbuigen te gaan in coördinatie met inademing en uitademing. Deze aandacht voor de beweging in combinatie met de adem. maakt dat de zonnegroet ook helpt met je concentratie en geeft rust in je hoofd.

 

Waar komt de zonnegroet vandaan?

De zon is de bron van het leven en in de oude Vedische traditie in India (maar ook vele andere oude culturen) wordt de zon als godheid aanbeden. Er zijn in India vele tempels speciaal voor de god Surya te vinden. Het begroeten van de zon bij zonsopkomst en een bepaald ritueel uitvoeren wordt al duizenden jaren gedaan. Deze rituelen zijn vaak meer religieus van aard en lijken meestal niet echt op de zonnegroet zoals we die nu kennen. Maar het eren van de zon en bewust zijn van het belang van de zon voor het leven op aarde is al eeuwenoud. Dit kun je ook voor jezelf laten terugkomen als je de zonnegroet in de ochtend doet.

De zonnegroet zoals we die nu kennen is later in de geschiedenis van yoga ontwikkeld. Het is niet precies duidelijk wanneer de serie is ontstaan, maar waarschijnlijk niet zo heel lang geleden, ongeveer 100. Er zijn inmiddels ook verschillende versies van de zonnegroet in verschillende stijlen van yoga. Wij doen bij de studio de versie volgens Sivananda Yoga, maar misschien heb je in Vinyasa Flow les wel eens een andere zonnegroet gedaan. Surya (de zon) heeft in de Indiase traditie veel namen en een aantal van deze kun je reciteren in twaalf mantra’s die passen bij de stappen van de zonnegroet volgens Sivananda Yoga.

 

Wikipedia feitjes

• De zonnegroet in het Sanskriet: Sūrya namaskāra of Surya Namaskar is misschien wel de bekendste yogaserie en komt terug in diverse vormen van yoga.
• Surya is Sanskriet voor de zon en Namaskar betekent groet. Het komt ook voor in namasté; dit is een bekende groet in Azië waarbij gebogen wordt (nam is buigen). Surya Namaskar kan daarom ook vertaald en uitgelegd worden als groet aan de zon, eerbiedige buiging voor de zon of als zonnegebed.
• Het begroeten van de zon is oorspronkelijk een ochtendritueel. Als groet aan de opkomende zon die zijn energie aan de aarde komt brengen. Dit kan op vele manieren.
• Surya is ook de zonnegod uit de Veda’s die net als Apollo uit de Griekse mythologie een door zeven paarden getrokken Hemelse wagen bestuurt. Voor veel yogi’s in India is de zonnegroet daarom de groet aan Surya en wordt hij niet puur als fysieke oefening gezien. De Radja van Aundh schreef hierover dat de Hindoes en Parsi’s de zonnegroet zelfs als een religieuze plicht beschouwen.
• De zonnegroet kan één keer uitgevoerd worden, de gedachten hierbij is dat er één zon in. Als je ervoor kiest om de serie één keer te doen doe deze dan langzaam en heel bewust. Je kan ook zeven volledige rondes achter elkaar de zonnegroet doen. Dit heeft te maken met het aantal dagen in de week. Dit wordt de kleine rondgang van de zon genoemd. Of je kan de zonnegroet twaalf volledige rondes doen en dit heeft te maken met het aantal maanden in een jaar. Dit is bekend als de grote rondgang van de zon.
• De zonnegroet is een vast onderdeel van veel yogaroutines en -lessen en we voeren de serie meestal op de automatische piloot uit. Doe eens een keer heel bewust de zonnegroeten met je volle aandacht; stil te staan bij elke houding en het effect op je lichaam en geest ervan. Je kan jezelf bijvoorbeeld afvragen: waarom doe ik eigenlijk deze zonnegroet en wat brengt het mij?
• De toegevoegde waarde van zonnegroeten gaat verder dan het fysieke lichaam. De Zonnegroeten zijn ook bedoeld om in een meditatieve staat te komen. Doordat je beweegt op het ritme van je adem, kan je geest tot rust komen. Het doen van de series zonnegroeten helpt je om je gedachten los te laten.
• We hebben bij de studio meerdere keren op de langste dag van het jaar 108 keer de zonnegroet gedaan!

Samenvattend: een ronde zonnegroeten brengt alles samen: fysiek, mentaal en emotioneel. De vloeiende bewegingen en het telkens terugkeren naar het midden vooraan je mat als een neutraal punt. Zo kunnen de zonnegroeten een pad creëren om jouw unieke route volgen.

Lees meer over yoga

Wat zijn chakra’s?

Over nadi’s, chakra’s en de combinatie met yoga. Deze ‘energierotondes’ en de doorstroom van levensenergie zo begrijpelijk mogelijk uitgelegd in relatie met yoga.

Lees verder...

login 

let op je wordt doorverwezen naar een andere pagina