Yogamatten

Vind de mat die bij je past

door Hilke

Met een eigen mat beleef je nog meer plezier wanneer je deze uitrolt voor voor je yogales of thuisoefening en wordt yoga doen nog comfortabeler. We merken dat het heel persoonlijk is welk soort mat, het merk of wat voor materiaal je fijn vindt om te gebruiken tijdens je yoga beoefening. Ben je heel praktisch of wil het “oog ook wat” en vind je het uiterlijk van je mat ook belangrijk? Je persoonlijk budget kan natuurlijk ook een belangrijk uitgangspunt zijn wat je wel of juist niet zou willen aanschaffen. Kortom de keuze is enorm en je kan gemakkelijk overweldigd als je op zoek gaat naar de juiste mat.

 

Hoe vind je de weg tussen alle merken en soorten yogamatten?

Het is handig om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je overgaat tot aanschaf van een mat zodat je een betere keuze kunt maken.

Wat wil ik aanschaffen en wat ga ik er mee doen?…….

 • Zweet je wat sneller of heb je snel natte handen en glijd je daardoor nu steeds weg?
 • Wil je hele actieve yoga doen en mag je mat super ‘stroef’ zijn?
 • Zoek je juist een zachtere, dikkere mat voor Yin of rustigere yoga?
 • Wil je een zo verantwoord mogelijke mat qua materiaal?
 • Doe je alleen thuis yoga of neem je de mat ook mee naar de studio?
 • Wil je de mat ook mee kunnen nemen onderweg op reis of tijdens je vakantie?

Er zijn heel veel merken, soort en prijsklassen. Natuurlijk hebben wij ook door onze ervaring een voorkeur en favoriet merk. In de studio hebben wij hebben verschillende soorten, maten en kleuren yogamatten op voorraad en geven je graag persoonlijk advies. Én we hebben van elk soort een ‘probeer-mat’ staan zodat je in een les kunt testen of het ook echt de mat is die je zou willen aanschaffen.

props 1

Dit is onze top 3 met favoriete matten:

Met stip op nummer 1 staan voor ons de matten van EcoYoga. Ze worden gemaakt van natuurlijk rubber en in de toplaag is jute verweven, waardoor ze een hele prettige grip en een mooie natuurlijke uitstraling hebben. En wist je dat wij de enige in Nederland zijn die deze matten verkopen!

Onze nummer 2 zijn de matten van het yogamerk MANDUKA:

 • PRO Series, op deze matten krijg je van Manduka een levenslange garantie.
 • EKO Series, natuurlijke matten gemaakt van duurzaam rubber.

Afmetingen, prijzen en kleuren variëren per soort.

En de nummer 3 is onze STUDIO MAT

 • De meest basic-mat in ons assortiment is er een van pvc, deze gebruiken wij ook voor de deelnemers in de les.
 • Een slijtvaste mat en voor alle yogavormen geschikt.

En deze is ook heel aantrekkelijk geprijsd en kan daardoor ook fijne keuze zijn als je voor het eerst een mat aanschaft en nog niet zo goed weet hoe het verder gaat lopen.

 

Je kunt natuurlijk ook kiezen om een wat zachtere dikkere mat aan te schaffen én een dun, stroever matje die je ook gemakkelijk mee kan nemen op reis. Dan ben je voor alle soorten les optimaal voorbereid. De zacht dikke mat voor Yin of rustige Hatha. De stroeve dunne mat voor de meest actieve vorm zoals Vinyasa. En je kan ook het stroeve matje bovenop je zachte mat als topper gebruiken; heb je en extra comfort en veel grip. Het dunne (reis-) matje heeft weer als voordeel dat je deze opgevouwen in een tas of koffer gemakkelijker mee kan nemen.

Hoe ga je met je mat om?

Dit is ook handig om van tevoren over na te denken:

 • Vervoer je je mat op de fiets naar de studio?
 • Gaat je mat overal mee naar toe: ook op vakantie of gebruik je je mat alleen thuis?
 •  Gebruik je de mat elke dag of zo nu en dan?

 

Als je je mat steeds meeneemt naar de studio kan het handig zijn om ook een tas aan te schaffen zodat je deze niet alleen goed kan vervoeren maar ook veilig en beschermd kan opbergen. Fijn als het bijvoorbeeld regent en je wel met een droge mat de les kan starten.

Het is ook belangrijk om je mat regelmatig schoon te maken. Niet alleen ‘opfrissen’ na elke les, maar met een passend schoonmaakmiddel bijvoorbeeld één keer per maand je mat aan de boven en onderkant extra goed te reinigen. De meeste merken geven hiervoor op hun website prima advies voor.  Wij gebruiken in de studio een spray die we zelf maken met water, azijn en paar druppels tea tree oil. Deze etherische olie is desinfecterend en kan je opgelost in water goed gebruiken om na de les je mat op te frissen.

Conclusie

Het is bijna onmogelijk een één soort advies te geven of te zeggen welke yogamat de beste is. Ons advies; informeer je zelf allereerst, vraag advies aan je yogadocent of vraag naar ervaringen bij collega-yogi’s. En probeer zeker een mat uit in onze studio om te ervaren wat je prettig vindt.

En heb je een mat aangeschaft;

Behandel deze met liefde, dan kun je er jarenlang met veel plezier je yogalessen op doen!

Lees meer over yoga

Yogaprops

Deze eenvoudige yogaprops – het blok, de riem, de bolster en het meditatiekussen – zijn bijna onmisbaar tijdens veel yogalessen. Lees er hier meer over.

Lees verder...

De zonnegroet deel 2: praktisch

Begin je dag goed met de zonnegroet!

De Zonnegroet bestaat uit twaalf yogahoudingen, die achter elkaar worden uitgevoerd. Je warmt er je hele lichaam mee op en wordt soepel en sterk. Leer hier stap voor stap de hele serie.

Lees verder...

De zonnegroet deel 1: oorsprong

Traditioneel werd de zonnegroet beoefend in de vroege ochtend bij het opkomen van de zon. Het doel is om de energie in het lichaam te activeren ter voorbereiding op allerlei krachtige houdingen oftewel de asana’s.

Lees verder...

login 

let op je wordt doorverwezen naar een andere pagina