De studio is dicht tot 9 Februari. Bekijk onze live lessen online via zoom of kies uit meer dan 300 opgenomen lessen op Neo Yoga online.

Yoga Filosofie

YOGA FILOSOFIE

Traditioneel werden de yoga tradities mondeling overgedragen en stond er niets op schrift. Patanjali (een heilige uit India) heeft zo’n 2000 jaar geleden in zijn Yoga Sutras voor het eerst acht stappen van yoga beschreven. In de Yoga Sutras beschrijft hij een trainingssysteem voor lichaam en geest, met als doel verlichting te bereiken. Deze acht stappen zijn:

  • Yama: universele levenswaarden en onthoudingen
  • Niyama: persoonlijke waarden en disciplines
  • Asana: de fysieke houdingen, zorgen voor concentratie en een gezond lichaam
  • Pranayama: ademhalingsoefeningen
  • Pratyahara: de 5 zintuigen stillen en daarmee je geest openen
  • Dharana: je kunnen concentreren op 1 ding, voorbereiding voor meditatie
  • Dhyana: meditatie
  • Samadhi: volledig samengaan met het collectieve bewustzijn

Zoals je ziet zijn de asana’s maar een deel van de gehele yoga filosofie. Oorspronkelijk zijn ze bedoeld om je lichaam te ontwikkelen, zodat je lange tijd comfortabel stil kunt blijven zitten. Dit is nodig voor een beter concentratie- en uithoudingsvermogen bij het mediteren. Maar daarnaast is yoga is ook: goed leven en controle hebben over jezelf. Om deze reden zijn veel yogi’s vegetarisch en roken en drinken ze niet.

Later zijn de asana’s een belangrijkere rol gaan spelen. Hatha yogi’s ondervonden dat ze, door de controle die ze over hun lichaam kregen, ook hun geest beter konden beheersen. In Hatha Yoga worden de asana’s beoefend om energiekanalen in je lichaam je openen. Ze zorgen voor een stabiele basis voor het verkennen van je lichaam, ademhaling en geest. Veel mensen in het Westen beoefenen yoga voornamelijk omdat ze fit door worden. Als je last hebt van slappe, weinig elastische spieren en stijve gewrichten kan yoga er voor zorgen dat je je makkelijker kunt bewegen en je weer prettig voelt in je lijf. Asana’s kunnen dus een middel zijn om een doel te bereiken (bijv. meditatie) of een doel op zich (bijv. soepeler worden).

De levenwijze is universeel voor alle vormen van yoga, maar toch zijn er veel verschillende stromingen in yoga. Deze focussen op verschillende aspecten van yoga. Bijvoorbeeld in onze Hatha yoga lessen ligt de nadruk op de juiste uitvoering van de asana’s en pranayama en het vinden van een goede balans tussen lichaam en geest. Bij Ashtanga yoga is het fysieke aspect nog belangrijker en bij andere vormen juist weer de meditatietechnieken. Soms komen er zelfs helemaal geen lichaamshoudingen aan te pas. In Karma Yoga is het bijvoorbeeld belangrijk om iets voor een ander te doen zonder dat je daar zelf voordeel bij hebt.

Interessante Links

INTERESSANTE LINKS NEDERLANDSTALIG www.fascinerend.nl – informatie over yoga en Ayurveda. Duidelijke uitleg over yoga en verschillende yogastijlen. www.yogaonline.nl – informatie en filmpjes over asana’s en meer, gelinkt

Read More »

Spirituele Levenswijze

SANTOSHA Tevreden zijn is een staat van bewustzijn van binnenuit, geen reactie op iets van buitenaf. Je bent daarin niet afhankelijk van anderen. Een yogi

Read More »

login 

let op je wordt doorverwezen naar een andere pagina